Díjnet - Útmutató az Adobe Reader beállításához
Nyomtatás
Bezárás

Útmutató az Adobe Reader beállításához


Alapbeállításként az Adobe Reader csak a saját tanúsítványtárában lévő tanúsítvány alapján ellenőrzi az aláírást.

A pdf megnyitásakor a következő hibaüzenet jelentkezhet.


Az Aláíráspanelen az Aláíró során (másodlagos egérgombbal) megjeleníthető helyi menü "Aláírás-tulajdonságok megjelenítése" pontja az alábbihoz hasonló eredményt mutat.


Ha ellenőrizni szeretnénk az aláírt pdf hitelességét, két lehetőség van:

  1. a számlakibocsátó tanúsítványát hitelesítő főtanúsítványt beállítjuk az Adobe Reader számára mint megbízható tanúsítványt;
  2. vagy Windows használata esetén, ha az adott főtanúsítvány szerepel az operációs rendszer tanúsítványtárában, beállítjuk, hogy ezt megbízhatónak tekintse az Adobe Reader.


(Bár mindkét megoldás esetén szükség van a http://www.e-szigno.hu/RootCA.crt hivatkozásról is letölthető "Microsec e-Szigno Root CA" tanúsítványra, ez a megfelelően frissített Windowsokon már szerepel az operációs rendszer tanúsítványtárában megbízható főtanúsítványként. Másrészt az e-Szignó telepítésével is bekerül a tanúsítványtárba.)

Utóbbi módszer beállítása olvasható alább az Adobe Reader 9.3 magyar változatához.
Válasszuk ki a "Szerkesztés/Beállítások" menüpontot, az előugró ablakban pedig a "Biztonság" kategóriát.Itt a "Speciális beállítások" gomb hatására előugró ablak "Együttműködés a Windows rendszerrel" lapján engedélyezzük a megfelelő jelölőnégyzetek beállításával, hogy a Windows tanúsítványtárában található főtanúsítványokat elfogadja az Adobe Reader az aláírások ellenőrzéséhez.Ezután, az Aláíráspanelen az Aláíró során megjeleníthető helyi menü "Aláírás érvényesítése" pontja hatására a kezdeti hibaüzenet helyett a következő jelenik meg.


Az "Aláírás tulajdonságai" ablakból is eltűnnek a hibaüzenetek.